Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
531
271,272
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
271.

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

pH=12,5; pOH=1,5

50 `cm^3` oldatban van `50/1000*10^(-1.5)`= `1.58*10^(-3)` mol NaOH

25 `cm^3` `HNO_3` oldatban van `1.58*10^(-3)` mol salétromsav

10 `dm^3` oldatban van `10000/25*1.58*10^(-3)`= 0.632 mol `HNO_3`, ami `0,632*63`=39,84 g `HNO_3`

Ez van 200 g oldatban és van még mellette 200-39.84=160.16 g víz

Ez mólban: 0,632 mol `HNO_3` és `160.16/18`=8.9 mol víz

Az összmólok száma: 8.9+0,632=9.529 mol

1 mol oldatban van `1/9.529*0,632`=0,066 mol `HNO_3`

A salétromsav moltörtje 0.066.

272

pH=2, `c_(HCl)`=0,01 `(mol)/(dm^3)`

20 `cm^3` oldatban van `20/1000*0,01`= `2*10^(-4)` mol HCl

Ezt hígítjuk 1 `dm^3`-re

25 `cm^3` oldatban van `25/1000*2*10^(-4)`= `5*10^(-6)` mol HCl

Ez ugyanennyi mol NaOH-dal reagál.

pH(NaOH)=10,7 ; pOH=3.3

1 `dm^3` NaOH oldatban van `10^(-3.3)`= `5.012*10^(-4)` mol NaOH

Hány `cm^3` oldatban van `5*10^(-6)` mol NaOH?

x= `(5*10^(-6))/(5.012*10^(-4))*1000`= 9.97 `cm^3`

A titrálásra 9.97 `cm^3` NaOH oldat fogy.
0