Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
441
Sziasztok. Segítene valaki? (Máma több kérdést ígérem nem teszek fel) :)
A 8. b osztálypénztárában 54 darab papírpénz van, csupa 200 forintos és 500 forintos. Ha annyi 500 forintosuk lenne, mint ahány 200 forintosuk most van, és annyi 200 forintosuk lenne, mint ahány 500 forintosuk most van, akkor éppen kétszer annyi pénzük lenne, mint most. Mennyi pénz van a 8. b osztálypénztárában ?

2. Pista és Lajcsi almaszedésre ment. Összesen 36 kg almát akartal leszedni, de végül Pista a tervezettnél 10%-kal, Lajcsi pedig a tervezettnél 12%-kal többet szedett, így ketten együtt 40 Kg almát vittek haza. Melyik fiú mennyit fizetett az almáért, ha 1 kh alma ára 45 Ft ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Van x darab 200 forintos és (54-x) darab 500 forintos.

Ennek az értéke 200x + 500(54-x) Ft.

Ha fordítva lenne, akkor kétszer annyi lenne.

2[200x+500(54-x)] = 200(54-x) + 500 x

Összevonogatás, mint az előzőekben...

x= 48
48 db 200 Ft-os van és (54-48=) 6 db 500 Ft-os. Ennek értéke: 12600 Ft

Ha fordítva lenne, akkor lenne 48 db 500 Ft-os (24000 Ft) és 6 db 200 Ft-os (1200 Ft), az összesen 25200 Ft, ez éppen a kétszerese.

Az osztálypénz 12600 Ft.

2.

Pista szedni akart x kg almát, Lajcsi (36-x) kg almát.
Helyette Pista szedett 1.1x kg almát, Lajcsi 1.12(36-x) kg almát, ez összesen 40 kg alma.

1.1x + 1.12(36-x) = 40

x= 16

Pista szedni akart 16 kg almát, helyette szedett 1.1*16= 17.6 kg almát, fizetett érte `17.6*45` = 792 Ft-ot.

Lajcsi szedni akart (36-16=)20 kg almát, helyette szedett 1.12*20=22.4 kg almát, fizetett érte `22.4*45` = 1008 Ft-ot.
0