Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
480
Egy 18 hektoliteres tartályba két csövön át öntik a tejet. Az egyik csövön át percenként 20 literrel több tej folyik, mint a másikon. Egy negyed óra alatt a tartály 75%-a telik meg. Hány liter tej folyik át percenként az egyik, illetve másik csövön?

2, Két asztalosműhelyben összesen 8200 széket készítettek. Az egyik műhely termékeinek a 2%-a, a másik műhely termékeinek 3%-a lett selejtes, ez összesen 216 selejtes szék. Hány jó szék került ki az egyik műhelyből, hány a másikból? Valaki segítene? Előre is köszönöm <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. cső: percenként x liter tej

2. cső: percenként x+20 liter tej

15 perc alatt egyik cső: 15x liter, másik cső 15(x+20) liter tej

A 18 hektoliter az 1800 liter, ennek a 75%-a, azaz 1800*0.75= 1350 liter tej

15x+15(x+20) = 1350

x= 35

Az egyik csövön 35 liter, a másikon 55 liter tej folyik.

Ellenőrzés!


2.

Az egyik műhely termel x széket, a másik műhely 8200-x széket.

Az egyik műhelyben a selejt 2%, azaz `0.02*x` szék; a másik műhelyben a selejt 3%, azaz `0.03*(8200-x)`. A két műhely összesen 216 selejtet gyárt.

0.02x + `0.03*(8400-x)` = 216

Rendezgetés, összevonás, ami kell.

x=3600

8400-x = 4800

Az egyik műhely 3600, a másik 4800 db széket termel. A jó székek száma:

1. műhely 98% jó szék, 0.98*3600= 3528 jó szék
2. műhely 97% jó szék, 0.97*4800= 4656 jó szék
0