Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
a) 3{x} - [x]=1/4
b)[2x+1 /3] ={x}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
[x] egész rész - jelöljük A-val
{x} törtrész - jelöljük B-vel
a)
Az egyenletünk 3·B - A = 1/4
B nem lehet negatív, értéke legalább 0 és nem lehet nagyobb 3-nál.
A nem lehet negatív, mivel 3·B nem érheti el a 3-at A legfeljebb 2, 1, vagy 0 lehet.
A = 0; B = 1/12 a szám: 0,08333333
A = 1; B = 5/12 a szám: 1,41666666
A = 2; B = 3/4 a szám: 2,75
b) Mivel x legalább 0, de 1-nél kisebb és egész résszel egyenlő ⇒a jobb oldal 0 vagyis egésznek kell lennie a megoldásnak
megoldva 2·x+1/3 = 0
2·x = - 1/3
x = - 1/6
nem egészet kapunk, ez ellentmondáshoz vezet ⇒ nincs megoldás
0