Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi Százalék?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
582
Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem ezt oldani?
Előre is köszi!

A feladat:
800.000Ft pénzt abban a bankban kötöttünk le amelynek 5 éves kamatozási feltételei a következők:
Az első évben 4% kamatot ír jóvá, majd a további évek mindegyikében 2%al nagyobba kamat mint a megelőző évben volt.

Tippeld meg,hány százalékkal növekedett a 800.000Ft!Számítsd ki:

a) mennyi pénzünk lesz az 5. év végén?
b) Hány százalékkal növekedett a 800.000Ftunk az 5. év végére ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, 7. osztály, százalékszámítás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a) 1120000 Ft
b) 40%-al növekedett
-1


a,

Kezdetben volt 800 000 Ft

Az első évben lett `800000*1.04` = 832 000 Ft

A második évben `832000*1.06` = 881 920 Ft

A harmadik évben `881920*1.08` = 952 474 Ft

A negyedik évben `952.6*1.10` = 1 047 721 Ft

Az ötödik évben `1047721*1.12` = 1 173 447 Ft-unk lett.

b,

Kezdetben volt 800 000 Ft-unk, az 5. év végére lett 1 173 447 Ft-unk. Növekedett 1 173 447 - 800 000 = 373 447 Ft-tal, ez százalékban:

`373447/800000*100` = 46.68 %

A pénzünk 5 év alatt 46.68 %-kal nőtt.

Ez persze akkor igaz, ha kamatos kamatról van szó, vagyis a kamatozott összeg kerül lekötésre a következő évre.
1