Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
500
268
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
268.

`M_(HClO_4)` = 100.5 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`HClO_4` + KOH = `KClO_4` + `H_2O`

Raoult-koncentráció: mol oldott anyag/kg oldószer

1000 g vízben van 3 mol, azaz `3*100.5`= 301.5 g perklórsav

1301.5 g oldatban van 3 mol perklórsav

A mi oldatunk 1 `dm^3`, ami m= `rho*V` = `1000*1.15` = 1150 g

1150 g oldatban van `1150/1301.5*3` = 2.65 mol perklórsav

900 `cm^3` KOH oldatban van `900/1000*3` = 2.7 mol KOH

Az oldat tömege: m= `rho*V` = `1.135*900` = 1021.5 g

1021.5 g oldatban van 2.7 mol KOH

Reakció, egyik elfogy (a kevesebb, a perklórsav), a másikból marad 2.7-2.65 = 0.05 mol

Az oldat össztömege 1021.5+1150 = 2171.5 g

Ennek a térfogata V=`m/rho` = `2171.5/1.08` = 2010.65 `cm^3`

2010.65 `cm^3` oldatban van 0.05 mol KOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/2010.65*0.05` = 0.025 mol KOH (ugyanennyi hidroxidion)

pOH = -lg`[OH^-]` = 1.61

pH = 14- pOH = 12.4

A keletkezett oldat pH-ja 12.39.
0