Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S.

Főoldal » Középiskola » Kémia
524
Mekkora térfogatú 20% O2 tartalmú levegő szükséges 32 g CH4 elégéséhez? Mennyi CO2 és mennyi vízgős képződik? Az eredményt fejezd ki molban is!

Sziasztok! A fenti feladatnál kellene a segítségetek! Valaki el tudná magyarázni? Eddig kiválóan ment a kémia, de most ... Mondhatni párhuzamos lettem vele. :( Segítségeteket előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

1 mol metán elégetéséhez 2 mol `O_2` szükséges.

Nekünk hány mol metánunk van?

1 mol metán 16 g

hány mol metán 32 g?

n= `32/16` = 2 mol

2 mol metán elégetéséhez 2*2=4 mol `O_2` szükséges.

Ha standard állapotról van szó, akkor

1 mol `O_2` 24.5 `dm^3`

4 mol `O_2` `4*24.5` = 98 `dm^3` `O_2`

A levegő 20% oxigént tartalmaz.

100 `dm^3` levegőben van 20 `dm^3` `O_2`

hány `dm^3` levegőben van 98 `dm^3` `O_2`

V= `98/20*100` = 490 `dm^3`

Az égetéshez 490 `dm^3` levegőre van szükség.

2.

A reakcióegyenlet szerint

1 mol metán elégetésekor 1 mol `CO_2` és 2 mol `H_2O` keletkezik

Nekünk van 2 mol metánunk, ennek elégetésekot kétszerannyi, azaz 2 mol `CO_2` és 4 mol `H_2O` keletkezik.

Ezek grammban:

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

`m_(CO_2)` = `n_(CO_2)*M_(CO_2)` = `2*44` = 88 g

`m_(H_2O)` = `n_(H_2O)*M_(H_2O)` = `4*18` = 72 g

Keletkezik tehát 88 g `CO_2` (2 mol) és 72 g vízgőz (4 mol).
1