Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek

Főoldal » Középiskola » Fizika
492
Derékszögű lejtőre két testet helyezünk az ábrán látható módon, egy súlytalan csigán átvetett kötél segítségével. m1 = 2 kg, m2 = 1 kg, μ = 0.3. Mekkora a testek gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel `m_1 > m_2`, ráadásul az 1-es oldal a meredekebb is, ezért tuti, hogy az 1-es test megy lefelé, a 2-es pedig felfelé.

A gyorsulás egyforma kell legyen mindkét testnél, mert a kötél nem nyúlik. Úgy kell a gyorsulást kiszámolni, hogy felírjuk az összes kötélirányú (lejtőirányú) erőt, és az `m_1+m_2` összesített tömeggel számoljuk a Newton-II-t (F=m·a). Vagyis úgy tekintjük, mintha `m_1` és `m_2` össze lenne ragasztva, és arra hatna mindegyik erő (mert arra is hat valójában is).

Ilyen erők hatnak (csak a lejtőirányúakat írom fel, a többi kiejti egymást) :
- `F_1=m_1·g·sin\ α_1` a bal oldali lejtőirányú erő, balra hat
- `F_(1s)=µ·m_1·g·cos\ α_1` a bal oldali súrlódás, jobbra hat
- `F_2=m_2·g·sin\ α_2` a jobb oldali lejtőirányú erő, jobbra hat
- `F_(2s)=µ·m_2·g·cos\ α_2` a jobb oldali súrlódás, jobbra hat ez is !!!!

`F_1-F_(1s)-F_2-F_(2s) = (m_1·m_2)·a`
0