Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebbe a matek feladatba valaki segítene please..

Főoldal » Középiskola » Matematika
799
Oldjuk meg a következő egyenletrendszereket a behelyettesítő módszer segítségével!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a,

Egyszerűbb a második egyenletben kifejezni y-t.

y=3x-4

Ezt behelyettesítjük az első egyenletbe:

3x + 3(3x-4) = -2

Felbontjuk a zárójelet, összevonunk, átrendezzük.

12x = 10

x= `10/12` = `5/6`

y= `3*(5/6)`-4 = -1.5

Ellenőrzés!

b,

legyen az elsőből y kifejezve.

y=`3/2`x-`1/2`

Ezt behelyettesítjük a másodikba:

2x + 3(`3/2`x-`1/2`) = 2

Mint az elsőnél, összevonás, csoportosítás.

`13/2`x = `7/2`

x=`7/13`

Visszahelyettesítjük valamelyik egyenletbe: (legyen az első):

3*(`7/13`) - 2y = 1

y = `4/13`

Ellenőrzés!

c,

Szorozzuk az első egyenlet mindkét oldalát 3-mal, majd fejezzük ki x-et.

x+2 - 9y = 9

x= 9y+7

Ezt helyettesítsük be a második egyenletbe:

`(9y+7-1)/3` + 2y = 1

Mint az elsőnél, összevonás, csoportosítás.

5y +2 = 1

y= `-1/5`

Visszahelyettesítünk valamelyik egyenletbe:

`(x+2)/3` -3(`-1/5`) = 3

x = `26/5`

Ellenőrzés!
2