Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
566
Egy téglalap oldalai 6 cm és 13 cm hosszú. Forgassuk meg a hosszabb oldala körül.
Számitsd ki a keletkező test felszinét és térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is találjuk ki, hogy milyen test keletkezik!
Ha jól tévedek, akkor ez egy henger lesz.
A henger felszínének kiszámításához szükséges képlet a következő: `A=2*r*π*h+2*r^2*π` Ugye az alapkör kerületének (`2*r*π`) és a magasságnak (`h`) a szorzata, valamint a két körlap területe (`r^2*π`).
Akkor most már csak be kell azonosítani, hogy melyik betű milyen mértéknek felel meg!
`r=6cm`, mert a hosszabbnál fogva forgattuk a téglalapot, így `h=13cm`, mert az lesz a test magassága!
A henger felszíne: `A=2*r*π*h+2*r^2*π=2*6*π*13+2*6^2*π=716.28(cm^2)`
A henger térfogata: `V=r^2*π*h`, vagyis az alap kör területének (`r^2*π`) és a test magasságának (`h`) szorzata.
A henger térfogata: `V=r^2*π*h=6^2*π*13=1470.27(cm^3)`
0