Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek légyszi!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1842
Három példám van holnapra.
1. Mekkora egy húrtrapéz átlóinak hossza, ha alapjai 4m és 6m, szára 5m?
2. Egy 15cm sugarú kör két párhuzamos húrja 24cm. Határozzuk meg ezek távolságát ha a körök 13cm illetve 15cm sugarúak.
3. Egy 11cm sugarú körhöz adott P pontból érintőt húzunk. Határozzuk meg a P pontnak a kör középpontjától való távolságát ha az érintőszakasz 60cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1: ha behúzzuk a két átlót akkor kapunk két háromszöget. Pitagorasz tétellel ki lehet számolni az átló hosszát: 5 a négyzeten +6 a négyzeten = x a négyzeten. Elvégezve az eredmény: 7cm
2: rajzolsz egy kört, bele a sugarakat és a húrt. kijön belőle egy hársomszög. a középpontból húzol a húrba egy egyenest, ami által lehet használni a Pit.tételt: 13 cm-nél: x a négyzeten + 13 a négyzeten =12 a négyzeten (mivel az előbb berajzolt egyenes felezi a húrt ezért 12) eredmény: 5cm 15cm-nél: 12 a négyzeten + x= 15 a négyzeten eredmény: 9 cm
3: rajzolsz egy kört. Középpontja O. Abbol berajzolod a sugarat(r). Majd tetszőlegesen rajzolj be egy P pontot onnan húzod meg az érintőt. Ezek egy derékszögű háromszöget alkotnak. Ahol érintkezik a körrel az lesz a k. OK=11 (sugár) KP=60 (érintőszakasz) és keressük az OP távolságot. Vagyis: 60 a négyzeten+11 a négyzeten=x a négyzeten. Eredmény: 61cm
0

1. példa
Legyen
a és c - a trapéz alapjai
b - a trapéz szárai
f - a trapéz átlói
Húrtrapéz esetén
f² = a*c + b²

2. példa
" Egy 15cm sugarú kör két párhuzamos húrja 24cm. Határozzuk meg ezek távolságát..."
Ennyi adat bőven elég a válaszhoz, semmi szükség két másik körre.
Ha
R - a kör sugara
h -a húrok hossza
m - a két húr távolsága
akkor
m² = (2R)² - h²
0