Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Egy uszodai tanmedence 25 cm hosszú, 12 cm széles és 1,5m mély.
Hány köbcenti víz kell a medence teljes feltöltéséhez?
Hány negyzetmeteres a tartály felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika SOS!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem hiszem, hogy egy úszómedence 25 cm hosszú lenne, abba a lábam se fér bele. Szerintem 25 m az.
A szélssége is inkább 12 méter, nem cm.

Nézzük a második kérdést először: A felszín az a hossz szorozva szélességgel. (A magasság nincs benne.) Szorozd össze.
`bb"EDIT"`: Közben rájöttem, ez nem jó! Nem a víz felszínt kérdezik, hanem a tartály felszínét. Az az aljának a területe plusz a négy oldaláé.
`a·b+2·a·m+2·b·m`

Az első kérdés: cm³-ben kell a térfogat, ezért minden hosszat át kell alakítnai cm-re először:
`a=25\ m=2500\ cm`, hiszen 1 m = 100 cm.
`b=12\ m=1200\ cm`
`m="1,5"\ m=150\ cm`
Egy ekkora téglatestről van szó. Annak a térfogata: alapterület szorozva magassággal. Vagyis mind a három számot ösze kell szorozni.
Csináld meg.
Módosítva: 7 éve
0