Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Te meg tudod oldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2390
Egy húrtrapéz alapjai 32 cm és 20 cm, magassága 10 cm.
Milyen hosszúak a szárai?
Mekkora a kerülete?
Mekkora a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Te meg tudod oldani?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A húrtrapéz az szimmetrikus trapéz. Mint ezen az ábrán:
https://d2jmvrsizmvf4x.cloudfront.net/iJK3ez4WQw6p9pVPNsfW_Isosceles_trapezoid-275x148.jpg

A két alapja az alsó és a felső vízszintes. A szárai a két ferde. Azok egyformák, mert szimmetrikus.
Tehát `AB=32` és `CD=20`, valamint `h=10`, az a magasság.

A két magasságvonal talp-pontja `E` és `F`. Mekkora az `EF` távolság? Szerintem ugyanakkora, mint a `CD`, 20 centi.

Mennyi marad az alsó alapból, ha kivágnánk az `EF`-et? 32-20=12.
Mivel szimmetrikus, annak a maradéknak (12-nek) a fele van balra, másik fele jobbra:
`AE=6`

Most nézd az `AED` háromszöget. Mivel a magasság derékszögben megy, ez egy derékszögű háromszög. Fel lehet rá írni a Pitagoraszt:
`6^2+h^2=AD^2`

Számold ki belőle `AD`-t.
0