Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok állapotváltozása

Főoldal » Középiskola » Fizika
591
1 literes lombikban 27C 4*10^5 Pa nyomású oxigén gáz van. Mennyi a gáz tömege ha sűrüsége: 1.43g/l ? Ez megoldva: 5,1g Ha a gáz 70% kiengedjük, mennyire kell felmelegíteni a maradék gázt, hogy a nyomása 2*10^5 Pa legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
Érdekel az eleje írd már le légyszives.

Ha egy 1 literes lombikban egy 1.43 `g/l` sűrűségű gáz van, akkor annak a tömege

m=`rho*V` = `1.43*1` = 1.43 g

Ez kicsit túl van adatozva.
0

P1V1/T1=m/M*R=5,1 gramm
0

T2=500K Azt nem tudom, hogy jön ez ki. A térfogatot is kiszámoltam V1=0,007293m^3
Ha 70% kimegy akkor=0,0021879m^3 marad. De nem jön ki az 500K
0

Ha innen folytatjuk, hogy 5.13 g a tömege. Ennek a 70%-át kiengedjük, marad 30 %, ami `5.13*0.3` =1.539 g.

a pV = nRT állapotegyenletet átrendezve:

T= `(p*V*M)/(m*R)` = `(2*10^5*0.001*0.032)/(0.001539*8.314)` = 500 K

500 K-re, azaz 227 °C-ra kell felmelegíteni.
0