Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Középiskola » Kémia
746
100ml desztillált vízben elnyeletünk 19,6dm3 standard állapotú hcl gázt ,a keletkező oldat sűrűsége 1,12g/cm3. Mekkora a keletkező oldat tomeg%os összetétele , mekkora a keletkezett sósav térfogata , anyagmennyiségi koncentrációja? Mekkora tömegű konyhasobol illetve kensavbol lehetett előállítani ekkora térfogatú gázt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58.5 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

19.6 `dm^3` standardállapotú gáz az `19.6/24.5` = 0.8 mol, ez `0.8*36.5` = 29.2 g

Az oldat össztömege 100 + 29.2 = 129.2 g

129.2 g oldatban van 29.2 g HCl

100 g oldatban van `100/129.2*29.2` = 22.6 g HCl

Az oldat 22.6 tömeg%-os.

Az oldat 129.2 g tömegű, térfogata:

V=`m/rho` = `129.2/1.12` = 115.36 `cm^3`

Az oldat térfogata 115.36 `cm^3`.

115.36 `cm^3` oldatban van 0.8 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/115.6*0.8` = 6.935 mol HCl

Az oldat 6.935 `(mol)/(dm^3)`-es.

2 NaCl + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + 2 HCl

0.8 mol HCl 0.8 mol NaCl-ból keletkezik, ez `0.8*58.5`=46.8 g

Ehhez feleannyi, 0.4 mol kénsav szükséges, az `0.4*98`= 39.2 g

Ennyi gáz előállításához 46.8 g NaCl és 39.2 g kénsav szükséges.
0