Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
489
250 g calcium co3 égetésével milyen mennyiségű calxium-oxid,és hány liter co2 nyerhető,ha a reakcióba lépő mészkő cdak 3/4 bomlott.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
CaCO₃ → CaO + CO₂

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

250 g-nak csak a `3/4`-e bomlott, akkor a reakcióban csak `250*3/4` = 187.5 g `CaCO_3` vett részt.

187.5 g `CaCO_3` az `187.5/100` = 1.875 mol

Keletkezik 1.875 mol CaO, az pedig `1.875*56` = 105 g

Keletkezik 1.875 mol `CO_2`, annak a térfogata (ha standardállapotról van szó), `1.875*24.5` = 45.94 `dm^3`

Kinyerhető tehát 105 g CaO és 45.94 `dm^3` `CO_2`.
-1