Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverék

Főoldal » Középiskola » Kémia
523
Hány tömeg% vizet tartalmazott az az etil-alkohol-víz elegy, amelynek 1g-jából nátriummal 269,3 cm3 standard állapotú hidrogén fejlődött?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(C_2H_5OH)` = 46 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

2Na + 2 `H_2O` = 2 NaOH + `H_2`

2 `C_2H_5OH` + 2 Na = 2 `C_2H_5ONa` + `H_2`

269.3 `cm^3` `H_2`-gáz az `0.2693/24.5` = 0.011 mol hidrogéngáz

Ez kétszerannyi, 0.022 mol anyagból keletkezik.

1 g elegyben van x g víz és (1-x) g etanol, ezek molban:

`x/18` mol víz és `(1-x)/46` mol etanol

`x/18` + `(1-x)/46` = 0.022

x=`7.23*10^(-3)` , ennyi gramm víz van az elegyben.

100 g elegyben `100*7.23*10^(-3)` = 0.723 g víz van.

Az elegy 0.723 % vizet tartalmazott.

0