Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11,2 gramm vas hány gramm klórral egyesül?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2116
Kémai házi-8. osztály
Kérdés: 11,2 gramm vas hány gramm klórral egyesül? (A reakcióban FeCl3 keletkezik.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, vas, klór, reakció, FeCl3, gramm
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció ezek szerint:

2Fe+3Cl2=2FeCl3

Nekünk 11,2 g vasunk van, a vas atomtömege pedig 55,85 g/mol, így ennyi vas 11,2/55,85=0,2005 mol. Egy mol vas azonban 1,5 (3/2) mol klórral egyesül, így a klór anyagmennyisége a vasénak másfélszerese, 0,2005×1,5=0,3008 mol. Egy mol klórgáz (Cl2) moltömege viszont 71 g/mol, így a szükséges klór tömege: 0,3008×71=21,36g.
1