Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1260
Mennyi energia szükséges, hogy 1kg -5C-os jégből 0C-os vizet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez a folyamat két lépésből áll:

a) Először a jég felmelegszik, és lesz belőle 0 fokos JÉG ! (hőmérsékletváltozás)
b) Aztán a 0 fokos jég megolvad, lesz belőle 0 fokos VÍZ ! (olvadás)

Ennek a kettőnek a hőenergiáit kell összeadni.

a) A hőmérsékletváltozás energia-képlete:
`Q_1=c_"jég"·m·ΔT`
A `c_"jég"` fajhőt a könyvedből kell megnézni. `(kJ)/(kg·°C)` lesz a mértékegysége.
`m=1\ kg`
`ΔT=...` felmelegszik -5-ről 0-ra, az 5 fokos változás.

b) Az olvadás energia-képlete:
`Q_"olv"=L_"olv"·m`
Nincs benne `ΔT`, mert olvadáskor nem változik a hőmérséklet, csak a halmazállapot!
Az `L_"olv"` olvadáshőt is a könyvedben kell keresni, `(kJ)/(kg)` a mértékegysége.
A tömeg most is 1 kilo.

Számold ki őket és add össze. Mivel mindkét esetben `kJ` volt a fajhő meg az olvadáshő mértékegységének a számlálójában, az eredmény mértékegysége `kJ` lesz.
0