Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
678
A 7,7mol%os és 34m/m%os telített vizes sóoldat 5cm3-e 2,13g oldott anyagot tartalmaz. Mekkora az oldat tömeg koncentrációja , hány g sót old 100g víz belőle? Mekkora az oldat sűrűsége? Mekkora az anyag molaris tömege ?mi a képlete ha a lángot tégla vörösre festi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

5 `cm^3` oldatban van 2.13 g só

1000 `cm^3` oldatban van `1000/5*2.13`= 426 g só

Az oldat tömegkoncentrációja 426 `g/(dm^3)`.


100 g oldatban van 34 g só

hány g oldatban van 2.13 g só?

x= `2.13/34*100` = 6.265 g

6.265 g oldat térfogata 5 `cm^3`

`rho` = `m/V` = `6.265/5` = 1.253 `g/(cm^3)`

Az oldat sűrűsége 1.253 `g/(cm^3)`

Azt tudjuk, hogy

100 g oldatban van 34 g oldott anyag és (100-34=)66 g víz

100 mol oldatban van 7.7 mol só és 92.3 mol víz.

Ez grammban

7.7*x g só és `92.3*18` = 1661.4 g víz


`34/(7.7*x)` = `66/1661.4`

x= 111.5

A só moláris tömege 111 `g/(mol)`

Téglavörösre a kalcium festi a lángot.

Ha az anion-párja egy vegyértékű, akkor a a képlet `CaX_2`, ekkor az anion atomtömege: `(111.5-40)/2` = 35.5, az anion pedig a kloridion.

A keresett anyag: `CaCl_2`, kalcium-klorid.
0