Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

áramlástan

Főoldal » Középiskola » Fizika
600
Személyes kérdésem lenne puszta kíváncsiságból. Adott egy ablak 50*50cm amin keresztül a légáramlás "ideje" és sebessége érdekelne. A szoba 2120 légköbméter. Mindenütt légköri nyomás van tehát az állandó. A kinti hőmérséklet: -5C A szobai: 22C-fok. Mennyi idő alatt cserélődik ki egyszer a levegő a szobában? Ismert egy légcsere szám? beáramló levegő/szoba levegőjével. Általános gáztörvénnyel próbáltam de az nem jött be. Mi a helyes megoldás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hát igazából az áramlás "gyorsulása" így számolható:
a=g×{y-1}
y=közeg sürűsége/szoba lev. sürűsége
Állandó nyomás esetén
a sürűség és a hőmérséglet összefüggése:
p_1×T_1=p_2×T_2
p_1 a kintilevegő sürűsége.
T_1 a kintilevegő hőmérséglete
T_2 a szoba levegőjének hőmérséglete.
p_2 a szóba levegőjének sűrüsége..
Ezt rendezve kapjuk azt hogy
y~T_1/T_2
Ebből kapható meg az "a".
Legyen A az ablak keresztmetszetének területe V pedig a szoba térfogata.
V=A×s"
s" elméletu út*
t az úthoz szükséges idő.. Vagyis a keveredés ideje
s"=0.5×a×t^2. V/A=0.5×a×t^2
√(2×{V/A}/a)=t.
Számolás:
T_2=-5°C =268 K (kelvin)
T_1=22°C=295 K
g=10m/s^2 (nehézségi gyorsulás
V=2100m^3
A=50cm×50cm=0.25m^2
a=g×{y-1}
y~T_1/T_2=295K/268K=1,1085
a=(10m/s^2)×{1,1075-1}=
(10m/s^2)×0.1075=1,075m/s^2
V/A=2100m^3/0.25m^2=8400m
8400m=0.5×a×t^2
16.800m=a×t^2
√(16.800m/(1.075m/s^2))=t=125s
Két perc.
Ami elég valótlan.. Ugyanis a fenti egyenletek csak idealizált modelben működnek jól..


Módosítva: 7 éve
0