Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy helikopter tömegge 75 tonna. Mekkora munka szükséges a helikopter 200 m magasra történő emelkedéséhez?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1246
Egy helikopter tömegge 75 tonna. Mekkora munka szükséges a helikopter 200 m magasra történő emelkedéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Feltételezzük, hogy egyenes vonalú egyenletes mozgással mozog a helikopter. Ekkor 2 erő hat rá, az emelő erő (`F_e`) és a gravitációs erő (`F_g`). Mivel a mozgás e.v.e., a helikopterre ható erők eredője 0, azaz `F_e=F_g`.
`F_g`-ről tudod, hogy `m*g`, tehát `F_e=m*g`.
`m=75 " t"=75000" kg"`
`h=200 " m"`
`g=10m/s^2`
`W=F_e*h=m*g*h=75000*10*200=150000000" J"=150000" kJ"`
Innen jön egyébként a helyzeti energia kiszámításának képlete, ami `E_p=m*g*h`, ahol `m` a test tömege, `g` a nehézségi gyorsulás és `h` a test egy választott alapmagassághoz viszonyított magassága.
0