Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik pozitív x és y számokra igaz az alábbi egyenlőség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
667
x²-y²+2x-6y-25=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x² + 2x - y² - 6y = 25/+1,-9
x² + 2x + 1 - y² - 6y - 9 = 25 + 1 - 9
(x + 1)² - (y + 3)² = 17
és akkor egyik oldal (x+1)2 a másik pedig (y+3)2+17
ábrázolod függvényként őket és kész
Módosítva: 7 éve
0

Ha ábrázolod, mint másodrendű görbét, akkor hiperbolát kapsz. Az első síknegyedet vizsgálva, az x-tengelymetszet értéke: √(26)-1. (lásd az első képet)
Algebrailag is megoldható, ha y ismeretlenként másodfokú paraméteres egyenletként fogod fel a problémát. (lásd a második képet) Tehát a megoldáshalmaz: {(x,y)| x>√(26)-1 és y>0.}
Módosítva: 7 éve
1