Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
583
Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem.

Mekkora az ecetsav kezdeti koncentrációja a pH=3,4-es ecetsavoldatban? Ks = 1,8·10−5 és Kv = 1,0·10−14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Az ecetsav gyenge sav, nem teljes mértékben disszociál. A disszociáciős egyensűly:

`CH_3COOH` ⇔ `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulási koncentráció: `c_s`

Átalakult: x mol ecetsav

Egyensúlyban lesz: `(c_s)`-x mol ecetsav, x mol acetát és x mol hidrogénion.

Az egyensúlyi állandó:

`K_s`=`([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])`= `x^2/(c_s-x)`

x= `10^(-pH)`= `10^(-3.4)` = `3.98*10^(-4)`

`1.8*10^(-5)` = `x^2/(c_s-x)`= `(3.98*10^(-4))^2/(c_s-3.98*10^(-4)`

`c_s` = 0.0092 `(mol)/(dm^3)`

Az ecetsav oldat kezdeti koncentrációja: `9.2*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`
1