Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
578
Sziasztok. Valaki segítene nekem ebben a három feladatban. Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
28.)
a) `11^5*2^4*(2*11^2)^3=11^5*2^4*2^3*11^6=2^7*11^11`
b) `7^(-5)*3^4*3^(-4)*7^(2*(-4))=7^(-5-8)*3^(4-4)=7^(-13)*3^0=1/(7^13)`
c) `5^8*(17^2*5)^(-3):5^(-2)=5^8*17^(2*(-3))*5^(-3):1/(5^2)=(5^(8-3)*17^(-6))/(5^2)=5^(8-3-2)*17^(-6)=(5^3)/(17^6)=(5/17^2)^3`
Jól értelmezem, hogy a többi nem kell?
Módosítva: 7 éve
1

29.)
a) `x^4*y^(-2)*(xy)^3=x^4*y^(-2)*x^3*y^3=x^(4+3)*y^(-2+3)=x^7*y^1=x^7*y`
b) `(a*b^2)^2*b^(-5):(a*b^3)^4=a^2*b^(2*2)*b^(-5):(a^4*b^(3*4))=a^2*b^(4-5):(a^4*b^12)=a^(2-4)*b^(-1-12)=a^(-2)*b^(-13)`
c) `(7^2*3^4*7^(-6))/(7^(-8)*3^3)=7^(2-6-(-8))*3^(4-3)=7^4*3`
1

30.)
a) `25^2*(5^(-3))^3:125^(-2)=5^(2*2)*5^(-3*3):5^(3*-2)=5^(4-9)/(5^(3*-2))=5^(-5)/5^(-6)=5^(-5-(-6))=5^(-5+6)=5`
b) `(4/9)^(-3)*(3/2)^12:(9/6)^4*(12/27)^(-4)=(2/3)^(-6)*(2/3)^(-12)*(2/3)^4*(2/3)^(-8)=(2/3)^(-6-12+4-8)=(2/3)^(-22)=(3/2)^22`
c) `((a/b)^(-3))^(-5)*((a/b)^(-6))^3*((b/a)^2)^(-7)=(a/b)^((-3)*(-5))*(a/b)^((-6)*3)*(b/a)^(2*(-7))=(a/b)^15*(a/b)^(-18)*(b/a)^(-14)=`
`=(a/b)^(15-18)*(a/b)^14=(a/b)^(-3+14)=(a/b)^11`
Módosítva: 7 éve
1