Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2.c. és 3.a.

Főoldal » Középiskola » Matematika
746
Levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2. c) emeljünk négyzetre(, mivel mindkét oldal pozitív, így megtehetjük)
4(x+1)+2·2· x+1 ·3· 1-x +9(1-x)=25
4x+4+12· (x+1)(1-x) +9-9x=25
-5x+13+12 (1+x)(1-x) =25
rendezzük úgy, hogy mindenhol pozitív legyen, mert úgy egyszerűbb dolgunk lesz
5x+12=12 12-x2 
négyzetre emelünk
25x2+2·5x·12+144=144(12-x2)
25x²+120x+144=144-144x²
-119x²+120x=0
megoldjuk
x₁=120/119 ; x₂=0

3. a)
 (x-1)2 =4
x-1=4
x=5

Írj mindkettőhöz értelmezési tartomány a gyök miatt és ellenőrizd mind a kettőt.
0