Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
10ml saletromsavoldathoz 5ml olyan NaOH oldatot adunk amelynek 1dm3-e 12g oldott anyagot tartalmaz. Ahhoz hogy az oldat semleges legyen még 2,5ml 0,1mol/dm3-es kénsav oldatot kell adni. Hány mol/dm3-es a kiindulási saletromsav?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HNO_3` + NaOH = `NaNO_3` + `H_2O`

2 NaOH + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

1 `dm^3` oldatban van 12 g NaOH

5 ml oldatban van `5/1000*12`= 0.06 g NaOH, ami `0.06/40` = 1.5 mmol

Ennyi NaOH vesz részt a reakciókban, egy része a salétromsavval, másik része a kénsavval reagál.

2.5 ml kénsavoldatban van `2.5/1000*0.1` = 0.25 mmol kénsav, ez az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz 0.5 mmol NaOH-dal reagál.

A maradék NaOH (1.5-0.5=1 mmol) reagál a salétromsavval 1:1 arányban. 1 mmol-lal.

10 ml salétromsavoldatban van 1 mmol `HNO_3`

1 `dm^3` oldatban van 100 mmol, 0.1 mol `HNO_3`

A kiindulási salétromsav oldat 0.1 `(mol)/(dm^3)`-es.

0