Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
Alumínium és alumínium-hidd oxid keveréket addig hevítünk levegővel amíg csak egyfajta termeket kapunk. A keletkező termék tömege megegyezett a kiindulási keverék tömegével. Mi volt a keverék MOL és tomegaránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(Al)` = 27 `g/(mol)`

`M_(Al_2O_3)` = 102 `g/(mol)`

`M_(Al(OH)_3)` = 78 `g/(mol)`

4 `Al` + 3 `O_2` = 2 `Al_2O_3`

4 `Al(OH)_3` = 2 `Al_2O_3` + 6 `H_2O`

legyen x mol Al és (100-x)mol `Al(OH)_3` a kiindulási arány.

A kiindulás termék tömege:

`(27*x)` + `(100-x)*78`

A termék tömege:

`(102/2)*100` (Feleannyi mol keletkezik mindkét anyagból.

`(27*x)` + `(100-x)*78` = `(102/2)*100`

x= 43.14

100-x=56.86

`x/(100-x)`= 0.758 Ez a molarány (`n_(Al):n_(Al(OH)_3)` = 0.758:1 )

Tömegarány:

`43.14*27`=1164.78 g Al és `56.86*78`= 4435.08 g `Al(OH)_3`

A kettő tömegaránya: 0.263 ((`m_(Al):m_(Al(OH)_3)` = 0.263:1 )
0