Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
518
Azonos tömegű és megegyező m/m%os összetételű hcl és khco3 oldatok összeöntésekor a keletkezett oldat tömege 6,6m/m%al csökken.milyen volt a kiindulási oldatok %os összetétele ?milyen a keletkező oldat %os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`KHCO_3` + HCl = KCl + `H_2O` + `CO_2`


Legyen 100 g mindkét oldat.

200 g helyett az oldatunk csak 2*93.4= 186.8 g lett, a 13.2 g a CO_2 mennyisége, ami `13.2/44`= 0.3 mol

Elreagált 0.3 mol HCl, ami `0.3*36.5`= 10.95 g

Elreagált még 0.3 mol `KHCO_3`, ami `0.3*100`= 30 g

100 g oldatban van 30 g `KHCO_3`, az oldatok 30%-osak voltak.

100 g oldatban van 30 g HCl, ami `30/36.5`= 0.822 mol HCl

elreagált 0.3 mol,

maradt 0.522 mol HCl, ami `0.522*36.5`= 19.05 g

Keletkezett 0.3 mol KCl, ami `0.3*74.6`= 22.38 g

Ez van 186.8 g oldatban

100 g oldatban van `100/186.8*19.05`= 10.2 g HCl

100 g oldatban van `100/186.8*22.38` = 12 g KCl

Az oldat végső összetétele: 10.2 % HCl és 12 % KCl.
0