Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Középiskola » Kémia
535
50cm3 1,1g/cm3 sűrűségű 20,4m/m%os sósavba 1,35g alumíniumot dobunk. Kapott oldat m/m%os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `Al` + 6 HCl = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

Az oldatban van 1.35 g Al, ami `1.35/27` = 0.05 mol

50 `cm^3` oldat tömege m=`rho*V` = `1.1*50` = 55 g

55 g oldatban van `55/100*20.4` = 11.22 g HCl, ami `11.22/36.5` = 0.31 mol

Az egyenlet szerint háromszor annyi sósav szükséges, vagyis az összes Al elreagált és elreagált még 3*0.05= 0.15 mol HCl, maradt 0.31-0.15=0.16 mol HCl, ami `0.16*36.5` =

Az oldat össztömege: 55 g a sósavoldat+ 1.35 g az Al mínusz a hidrogéngáz, ami elillant, keletkezett 0.075 mol H2, ami 0.15 g. Az oldat össztömege tehát 56.2 g

0.05 mol, azaz `0.05*133.5` = 6.675 g `AlCl_3` keletkezett.


100 g oldatban van `100/56.2*6.675`= 11.88 g `AlCl_3`
és
`100/56.2*5.84` = 10.39 g

Az oldat tartalmaz 11.88% `AlCl_3`-ot és 10.39% HCl-at.
Módosítva: 7 éve
0