Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ideális gázminta hőmérséklete

Főoldal » Középiskola » Kémia
768
Hány °C‐ra változtassuk egy ideális gázként viselkedő (He)
gázminta hőmérsékletét állandó térfogaton 0°C‐ról, ha meg kívánjuk kétszerezni a nyomását?
(Talán meg kell kétszerezni a hőmérsékletet is, tehát 273 °C‐ra?!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
V=állandó

`p/T`= állandó

`p_1/T_1` = `p_2/T_2`

`T_1` = 0 °C = 273 K

`p_2` = `2*p_1`

`T_2` =`(2*p_1*T_1)/p_1` = `2*T_1` = 2*273 = 546 K = 273 °C

Jó volt a megérzésed ;)
2