Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz

317
Valaki letudná írni röviden ezeket a fogalmakat:
1., vándorlási különbözet
2., jóléti társadalom
3., társadalombiztosítás
4., nyugdíj
5., aktív kereső
6., eltartott
7., állami szféra
8., versenyszféra
9., foglalkoztató
10., modernizáció
11., regisztrált munkanélküli
12., környezeti terhelés
13., rekultiváció

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
földrajz
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
Elég hosszú lenne leírni de biztos megtalálod a választ a neten, lehet ,hogy egy-kettőt megkeresek!
1

1. Belföldi vándorlási különbözet területi egységenként: a mutató egy adott közigazgatási egység esetében az odavándorlók és az elvándorlók számának különbözetét tartalmazza

2. A jóléti társadalom egy gyakran, de többféle értelemben használt fogalom. Tanulságos ebből a szempontból az, hogy a különböző nemzetközi szervezetek milyen területeken veszik számba a jóléti kiadásokat, mit tartanak a jóléti szolgáltatások körébe tartozónak.

3. A társadalombiztosítás az állam által működtetett szociális ellátórendszer része, amelyben a rendszer hatálya alá vont tagokat, mindaddig, míg képesek önmagukról saját munkájukkal gondoskodni, tartalékképzésre kötelezik.

4. A nyugdíj az a járadék, amelyet egy ország - általában időskorú - polgárai alanyi, tehát nem rászorultsági alapon kapnak. Az összege függ a szolgálati időtől, azaz a munkával (jövedelemszerzéssel) töltött évek számától és a korábbi jövedelemtől.

5 .Az aktív kereső fogalma a statisztikában egy ország népességének pénzkereső foglalkozást folytató részét jelöli a statisztikai számbavétel érdekében.

6. A 12/2001(I.31.) Kormányrendelet alapján eltartottnak minősül egy gyermek, ha:
- a 16. életévét még nem töltötte be,
- a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és a 25. életévét még nem érte el,
- a 16. életévét már betöltötte, de testi vagy szellemi fogyatékossága (betegsége) miatt munkaképességét legalább hatvanhét százalékban elvesztette és ez az állapota legalább egy éve tart vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

7. nem tudom

8. A társadalomnak, különösen a gazdaságnak az a része, amelyet a piaci verseny körülményei és követelményei határoznak meg.

9. A társadalombiztosítási rendszeren belül a kötelezettségek jelentős részét a foglalkoztató viseli, éppen ezért fontos, hogy valamennyi élethelyzetben rá tudjunk mutatni a foglalkoztató személyére. Ez egy „átlagos” munkaviszony esetében egyértelmű, de léteznek olyan jogviszonyok is, melyek esetében már nehezebb feladat a foglalkoztató megnevezése.

10. Az új, korszerű követelményeknek megfelelővé tétel; korszerűsítés.

11. A képzettebb, diplomás munkanélküliek egy része megalázónak, némelyek pedig értelmetlennek tartják azt, hogy az állás elvesztése után az állami munkaügyi kirendeltségeknél beálljanak a sorba és regisztráltassák magukat. Főként azok, akik a munkanélküli segélyre alamizsnaként tekintenek, egyéb hasznot pedig nem látnak a hivataloknál. Van-e a hozzáállásnak igazságtartalma? "Igaz/hamis?" sorozatunkban "A munkaügyi központ úgysem tud segíteni" véleménynek jártunk utána.

12. Valamely anyag vagy energia közvetlen vagy közvetett kibocsátása a környezetbe.

13. A rekultiváció vagy újraművelés, egy terület újrahasznosításra való alkalmassá tétele.

1