Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
794
Telített MgCl2 oldathoz éppen annyi 15 m/m%os k2CO3 oldatot adunk hogy az összes csapadék leváljon. Így 217,5g 13,7m/m%os kcl oldathoz jutottunk.hany g csapadékot szűrtünk le? Mekkora tömegű 15m/m%os oldatot ontottunk a telített oldathoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(K_2CO_3)` = 138.2 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84.3 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74.6 `g/(mol)`

`MgCl_2` + `K_2CO_3` = `MgCO_3` + 2 KCl

217.5 g oldatban van `217.5/100*13.7`= 29.7975 g KCl

Ez `29.7975/74.6` = 0.4 mol

Mellette keletkezett az egyenlet szerint 0.2 mol `MgCO_3`, ami `0.2*84.3` = 16.86 g, ennyi csapadékot szűrtünk le.

Kiindultunk 0.2 mol `K_2CO_3`-ból, ami `0.2*138.2` = 27.64 g

100 g oldatban van 15 g `K_2CO_3`

hány g oldatban van 27.64 g `K_2CO_3` ?

x= `27.64/15*100`= 184.27 g

A kiindulási `K_2CO_3` oldatunk tömege 184.27 g.
0