Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverék

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(Cu(NO_3)_2)` = 187.57 `g/(mol)`


A réz nem oldódik sósavban, a többi igen.

2 Al + 6 HCl = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

Mg + 2 HCl = `MgCl_2` + `H_2`

A szűrés, mosás, szárítás után csak a Cu maradt, ami reagál a tömény salétromsavval:

Cu + 4 `HNO_3` = `Cu(NO_3)_2` + 2 `NO_2` + 2`H_2O`

A keletkezett `Cu(NO_3)_2` tömege 2.813 g, az `2.813/187.57` = 0.015 mol, ugyanennyi mol Cu volt a keverékben, ami `0.015*63.54`=0.9531 g, ez van 2 g keverékben

100 g keverékben `100/2*0.9531` = 47.655 g Cu van

A keverék Cu-re nézve 47.655%-os.

A többi komponens (Al és Mg) mennyisége összesen 2-0.9531= 1.0469 g

1.0469 g keverékben van x g Mg és 1.0469-x g Al

Ez mólban: `x/24.3` mol Mg és `(1.0469-x)/27` mol Al

A Mg-nál 1:1 a Mg-`H_2` mólarány, ugyanannyi mol (`x/24.3`) `H_2`-t fejleszt

Az Al-nál 2:3 az Al-`H_2` mólarány, `(3/2)*(1.0469-x)/27` mol `H_2`-t fejleszt.

1 mol `H_2` standardállapotban 24.5 `dm^3`

hány mol st. állapotú `H_2` lesz 1.225 `dm^3`?

y= `1.225/24.5` = 0.05 mol `H_2`


`x/24.3` + `(3/2)*(1.0469-x)/27` = 0.05

x=0.567 a Mg tömege a keverékben

1.0469-0.567= 0.48 g az Al tömege.

ez van 2 g keverékben

100 g keverékben van `100/2*0.48 = 24

A keverék összetétele:

24 % Al, 47.65% Cu és 28.35% Mg.
0