Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
928
Egy turista meg akar mászni egy 670 m magas hegyet. Amikor a hegy irányába megindul egy vízszintes úton, a hegycsúcsot 2fok37szögperc emelkedési szögben látja. 2 órányi egyenletes gyaloglás után már 5fok43szögperc a hegycsúcs emelkedési szöge. a; milyen sebességgel halad a turista? b; a két órás gyaloglás után milyen messze van még légvonalban a hegycsúcstól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha felrajzolod az ábrát, akkor kapni fogsz két derékszögű háromszöget. Ha az első szögre felírod annak tanegnsét, akkor eredményül a teljes út hosszát kapod. A második szögre szintén annak tangense kell, ekkor azt kapod meg, hogy 2 óra elteltével még milyen messze van a hegytől.
A két eredmányt kivonva egymásból azt kapod, hogy 2 óra alatt mennyit haladt, abból már tudsz (átlag)sebességet számolni.

Ha számológéppel akarsz számolni, akkor a szögpercet át kell előbb váltani tizedfokba (hacsak nem tud szögperccel is számolni), ehhez nem kell más, mint az egyenes arányosság elve; tudjuk, hogy
1° = 60', osztunk 60-nal
(1/60)° = 1', végül szorzunk 37-tel:
(37/60°)=37', tehát a 2°37' felírható (2+(37/60))° alakba. Érdemesebb így beütni a számológépbe, de ha kerekített értékkel akarsz számolni, akkor a 37-et elosztod a 60-nal, és hozzáadsz 2-t, kerekíted, és így veszed a tangensét az egyenletben.
A másiknál hasonlóan megy a számolás.
0