Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1008
Egy rugóra függesztett test a rugót 10 cm-rel nyújtja meg. A testet az egyensúlyi helyzet alá visszük 8 cm-rel, és ott elengedjük. Mekkora lesz a rezgés periódusideje, a rezgő test maximális sebessége és maximális gyorsulása? (g=10 m/s2)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha megnyúlást vizsgáljuk
m·g = D·y ⇒ `D/m = g/y`
ahonnan a rezgés periódusideje:
`T = 2·π*sqrt(m/D)`
ebből `ω = (2*π)/T = sqrt(D/m) = sqrt(g/(y)`
(y-t méterben adjuk meg)
Az egyensúlyi helyzet alá vitt állapot: `A = 8 \ cm = 8 ·10^(-2)\ m`
így
`v = A·ω`
`a = - A*ω^2`
0