Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2257
Legyen egy háromszög két oldala a és b ,valamint a velük szemben lévő szögek α és β .Mekkorák a háromszög oldalai,ha

a, a-b=54cm α=64,5° β=34,8°
b, a-b=30cm α=51°24' β= 13°48'
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A `gamma` szöget hamar megkapod, (`gamma` = 180-(`alpha+beta`)

sinustétel

`a/b` = `sinalpha/sinbeta`

a=54+b

`(54+b)/b` = `sin(64.5)/sin(34.8)`

b-t kiszámolod., a pedig =54+b

a c-vel kapcsolatban is felírsz egy arányt, pl:

`a/c` = `sinalpha/singamma`

c=`a*singamma/sinalpha`
0

Adott: (a - b), α, β
Kérdés: a, b, c

Felírható három összefüggés:
1.) a - b = d
2.) a/b = sinα/sinβ
3.) c = a*cosβ + b*cosα

1.) - 2.)-ből
a = d*sinα/(sinα - sinβ)
b =d*sinβ/(sinα - sinβ)

Ezeket a 3.)-ba behelyettesítve a harmadik oldal
c = d*sin(α + β)/(sinα - sinβ)

Csak be kell helyettesíteni az ismert értékeket.
0