Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2072
Egy háromszög szögeinek aránya 2:3:4 ,kerületi 50 cm. Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
szögek aránya 2:3:4 az összesen 9. Elosztod 9-cel a 180-at (20) és beszorzod az arányokkal
A szögek fokban: 40°, 60°, 80°

Kerülete a+b+c=50

c=50-(a+b)

A sinustétel alapján:

`a/b` = `sinalpha/sinbeta`=`sin80/sin60` = 1.137

`b/c` = `b/(50-a-b)` = `sinbeta/singamma` = `sin60/sin40` = 1.347

a=b*1.137

`b/(50-1.137b-b)`=1.347

b=17.36 cm

a= `b*1.137` = 19.74 cm

c= 50-(17.36+19.74)= 12.9 cm
0