Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt nem tudom megoldani..

Főoldal » Középiskola » Matematika
1874
Elnézést, még lenne ez a feladat amit nem tudok megoldni.

A pH egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatok esetén a pH egyenlő az oxóniumion-koncentráció (mol/dm^3) tízes alapú logaritmusának ellentettjével:
pH= -lg (H3O^+)

a) Szobahőmérsékleten 1 dm^3 tiszta víz 10^-7 mol oxóniumiont tartalmaz. Mennyi a tiszta víz pH-értéke?
b) Egy testápolót úgy reklámoznak, hogy a pH-értéke 5,5. Mennyi az oxóniumion-koncentráció ebben az oldatban?
c) Egy oldatban az oxóniumion-koncentrációt a 100-szorosára növeljük. Hogyan változik az oldat pH-értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a, pH= `-lg [H_3O^+]`= -`lg10^(-7)` = 7

b, pH=5.5

`[H_3O^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-5.5)` = `3.16*10^(-6)`

c, `pH_(1)`= `-lg [H_3O^+]`

`pH_(2)`= `-lg ([H_3O^+]*100)`= `-lg [H_3O^+]` - lg100 = `pH_(1)` - 2

A pH 2 egységgel csökkenni fog.
1