Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2742
Egy biológiai kísérlet során baktériumokat szaporítanak. Azt tapasztalják, hogy megfelelő körülmények között a baktériumállomány 6 óra alatt megduplázódik. A kísérlet kezdetén 1000 baktérium volt.
a) Mennyi baktérium volt a kísérlet kezdete után 2 nappal?
b) A kísérlet addig tart, amíg a baktériumok száma el nem éri a 10^9 darabot. Mennyi ideig folyik a kísérlet?

Előre is nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdetben volt 1000.
6 óra múlva 2000.
12 óra múlva 4000.
18 óra múlva 8000.
24 óra múlva 16000.
30 óra múlva 32000.
36 óra múlva 64000.
42 óra múlva 128000.
48 óra múlva 256000.

Vagy.

2 nap (abban a 6 óra 8-szor van meg) alatt `1000*2^8` = 256000 baktérium lesz.

b,

`10^9` = `1000*2^n`, ahol n a ciklusszám.

n=`log_2(10^9/1000)` ∼ 20

6 óra a ciklusidő, akkor 6*20=120 óra (5 nap) alatt lesz `10^9` db baktérium.
3