Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris interpoláció

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
720
A víz sürüsége: 60 fokon 983kg/m^3 80 fokon 971kg/m^3 mennyi a sűrüsége 65 fokon? X1= 60 x2=80 xn=65 y1=983 y2=971 yn=? Képlet: yn=xn-x1/x2-x1*y2-y1+y1 nekem 788.9 jön ki a jó eredmény pedig 980 mi az amit hibásan csinálok? vagy a számolásom nem jó?!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Egyrészt legalább zárójelezzed rendesen a kifejezést amit írsz, egyébként a műveleti sorrend miatt teljes hülyeséget jelent. Most pl. ezt írtad, de bizonyára nem erre gondoltál:
`y_n=x_n-x_1/x_2-x_1 y_2-y_1+y_1`

Olyan apróságokat, hogy a mondatot nagy kezdőbetűvel írjuk, vesszőt teszünk a tagmondatok közé, pontot a mondat végére, azokat csak halkan jegyzem meg. Ugye hallottál már arról, hogy "A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem"...

A hibád az, hogy nem a sűrűség változik lineárisan a hőmérséklet változásával, hanem a térfogat.

A tömeg konstans, ezért ha a sűrűségek reciprokát veszed, a térfogattal arányos mennyiségeket kapsz. Azokat kell interpolálni.
0