Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
Kérlek magyarázzátok el. Az i és az l feladat kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ugye a megoldóképletbe az a, b és c kell. Az i) feladatban az a=2; b=-8 ; c=13 ezeket ha behelyettesíted: -b± b2-4ac /2 -be. Ha nem vagy biztos ebben, először kiszámolhatod a diszkriminánst: b2-4ac. ha ez nagyobb vagy egyenlő mint 0, akkor van megoldás (2 vagy 1), ha kisebb, mint 0, nincs megoldás.Tehát:
i) D=64-4·13·2=-40, tehát nincs megoldás
l) a= -1 ; b=8; c=3 ⇒ D=64-4·(-1)·2=64+8=72, tehát van megoldás. Innen tovább már a megoldóképletbe be tudsz helyettesíteni és ha jól helyettesítesz, a két megoldás:
x1=8.358898943540673; x2=−0.358898943540674
Módosítva: 9 éve
0

Zérushelynek nevezzük azokat a pontokat ahol a függvény elmetszi az x tengelyt. Magyarul a 3 egyenlet gyökeit (x1 és x2) kell meghatározni megoldóképlet alapján:

Tehát csak annyi hogy x1,2-re megoldod az egyenleteket
0