Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
629
Két azonos sugarú, azonos pozitív töltéssel ellátott, kicsiny fémgömb (A és B) között ható elektrosztatikus erő valamilyen távolságból 10-³ N (mínusz harmadikon akar lenni). Egy harmadik töltetlen, az előző kettővel megegyező sugarú fémgömböt (C) először az A, majd a B gömbhöz érintünk. Ezután a C gömböt az A és B gömb közötti szakasz felezőpontjába helyezzük. Mekkora és milyen irányú erő hat C-re?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika elektrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk `Q` a töltés, `r` a távolság:
`k·Q^2/r^2=10^(-3)N`

Ha A és C összeér, akkor az A-n lévő töltés fele átmegy C-re:
`Q_A=Q/2`
`Q_C=Q/2`
Aztán ha B-t és C-t összerintjük, a kettő összes töltésének a fele lesz mindkettőn
Összes: `Q+Q_C=3/2 Q`
Ennek a fele `3/4 Q`, ez van mindkettőn.
Vagyis a három gőmbön ekkora töltések vannak:
`Q_A=Q/2`
`Q_B=(3Q)/2`
`Q_C=(3Q)/2`

Legyen mondjuk az A töltés balra, B jobbra, C a kettő között.
A és C távolsága `r/2`, írd fel a C-re ható erőt. Ez a taszító erő jobbra mutat.
B és C távolsága is `r/2`, írd fel a C-re ható erőt. Ez a taszító erő balra mutat.
A két erő különbsége hat C-re. Számold ki... A végén fel kell majd használni, hogy `k·Q^2/r^2=10^(-3)N`
1