Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
808
Két azonos sugarú, azonos nagyságú pozitív töltéssel ellátott, kicsiny fémgolyót hosszú, igen vékony fonál köt össze. Az egyik golyó töltését 20%-kal megnöveljük. Hány százalékkal nő az összekötő fonálban ébredő erő, ha az összekötő fonál
a., szigetelő anyagból készült?
b., fém?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika elektrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen `Q` a töltés, `r` a golyók középpontjának a távolsága (ami majdnem azonos a fonäl hosszával).
Kezdetben az erő ekkora:
`F_1=k·(Q·Q)/r^2`
Ha megnöveljük az egyik töltést, miközben szigetelő a fonal (ezért semmilyen töltés nem megy át a másik gömbre), akkor ekkora az erő:
`F_2=k·((Q·"1,2")·Q)/r^2="1,2"·F_1`
Ez ___ százalékos növekedés (ugye tudod, mennyi?)

Ha fémből van a fonál, akkor a töltések mozoghatnak a két golyó között. Összesen van `Q+Q·"1,2"` töltés, aminek a fele lesz az egyik, másik fele a másik golyón.
Írd fel `F_3` értékét azokkal a golyókkal és számold ki, hány százalékkal több az, mint `F_1`!
1