Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
533
Hogyan változik a két azonos töltéssel ellátott fémgömb közti taszítóerő, ha a töltésüket úgy változtatjuk, hogy az egyik gömbről töltéseket viszünk át a másikra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika elektrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk `Q` a töltés, `r` a távolság.
`F_1=k·(Q·Q)/r^2`

Mondjuk átviszünk `q` töltést az egyikről a másikra (`q < Q`):
`F_2=k·((Q-q)(Q+q))/r^2=k·(Q^2-q^2)/r^2=k·Q^2/r^2-k·q^2/r^2=F_1-F_q`

Vagyis csökken az erő, ráadásul pont annyival, mint amennyi két olyan golyó közti erő, amiknek `q` a töltése és ugyanolyan távol vannak, mint az eredeti golyók.
1