Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia keverékes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
588
40 w% CaCO3-t tartalmazó CaCO3- CaO keverék 5,00g-ját fölös mennyiségű sósavoldattal reagáltatjuk. Mekkora térfogatú, standardállapotú gáz fejlődik?

+1 Honnan lehet tudni, hogy mi számít erős/ gyenge savnak vagy lúgnak, illetve erős sav sójának?
+2 És honnan lehet tudni, hogy melyik melyikkel hogy reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`CaO` + 2 HCl = `CaCl_2` + `H_2O`

Csak a `CaCO_3`-nál van gázfejlődés (`CO_2`)

5 g keverék 40%-a az 2 g `CaCO_3`

az `2/100`=0.02 mol `CaCO_3`

Ebből ugyanennyi mol `CO_2` keletkezik, ami `0.02*24.5`= 0.49 `dm^3` = 490 `cm^3`

490 `cm^3` `CO_2` gáz keletkezik.

+1. Meg kell tanulni, nincs belőle sok (az erősökből).
Erős sav, pl HCl, akkor a kloridok azok erős savnak a sói.
Erős bázis a NaOH, a nátriumsók erős bázis sói.

+2.

Erős sav + erős bázis = semleges só + víz
Gyenge sav+ erős bázis ⇔ lúgosan hidrolizáló só + víz
Erős sav + gyenge bázis ⇔ savasan hidrolizáló só + víz
Gyenge + gyenge ⇔ semleges (nem nagyon fogsz ilyennel találkozni, nem akarok nagyon mélyen belemenni).
0