Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keruleti szog

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Valamely korben egy 5 cm hosszusagu ivhez 20°-os keruleti szog tartozik.
Mekkora keruleti es kozepponti szog tartozik ugyan ebben a korben egy 9 cm hosszusagu ivhez??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
α/iα = β/iβ

20/5 = β/9

β = 20·9/5 = 36 (fok)
0

Az 5 cm-hez tartozó középponti szög: 40° , mert a kerületi szög kétszerese a középponti szög, így az egész kör kerületét arányossággal ki tudod számolni: x= az egész kör kerülete ; x/5 cm=360°/40° ⇒ x/5=9 ⇒ x=45 cm
Ha már ez megvan, akkor ezt megintcsak arányossággal megcsináljuk: x= a középponti szög, amit keresünk. x/360°=9cm/45cm ⇒ x/360°= 1/5 ⇒ 5x=360 ⇒ x=72°
Ennek a fele a kerületi szög: 36°
0