Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH és koncentráció

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1267
Segítene valaki ezekben a feladatokban?

1., A 0,054 M ammóniaoldat pH-ja 11. Milyen koncentrációjú KOH-oldatnak lesz ugyanilyen kémhatása?

2., Egy NaOH - oldat pH-ja 12,3. Mi a koncentrációja?

3., Egy sósav-oldat pH-ja2,3. Milyen koncentrációjú salétromsav-oldatnak lesz ugyanilyen kémhatása?

4., Savoldat hidrogénion-koncentrációja ezredrészére csökken. Hogy változik az oldat pH-ja?

Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2

1.

pOH= 14-pH = 3

`[OH^-]`= `10^(-3)`

A KOH oldat koncentrációja `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`


2.

pH=12.3

pOH=14-12.3= 1.7

`[OH^-]`= `10^(-1.7)` = 0.02

A NaOH oldat koncentrációja 0.02 `(mol)/(dm^3)`

3.

Mindkettő egyértékű erős sav, ugyanilyen koncentrációjú (`10^(-2.3)`=) 0.005 `(mol)/(dm^3)`

4.

Ha tizedére csökken a koncentráció, a pH eggyel nő (savak esetén).

Ha ezredrészére csökken, akkor a pH hárommal nő (csak ez bizonyos ideig, híg oldatoknál (`10^(-7)` `(mol)/(dm^3)` környékén már más a helyzet).
2

Nagyon szépen köszönöm! Hatalmas segítség volt!
1