Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
493
A 907-es feladat a kérdésem, hogyan kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy `(p·V)/T` állandó. Vagyis:
`(p_1·V_1)/T_1=(p_3·V_3)/T_3`
sajnos `p_3` meg `T_3` ismeretlenek. Annyit tudunk, hogy valahol azon az egyenesen van a 3-as pont.

Ha mondjuk pont a felén lenne, akkor ugye `(100+400)/2 kPa` lenne a nyomás és `(200+500)/2 K` a hőmérséklet.

Ha meg monjuk az alsó harmadnál lenne a 3-as állapot, akkor így lehet felírni: az ábrán a háromszög szélessége 400-100=300 kPa, a magassága pedig 500-200=300 K, vagyis ezeket kell megosztani a megfelelő arányban (harmadolni) :
A nyomás tehát ennyi lenne: `100\ kPa + (300\ kPa)/3`, a hőmérséklet pedig `200\ K+(300\ K)/3`

De ersze nem tudjuk, hanyad résznél van a 3-as állapot, tegyük fel, hogy `x`-ed rész. Akkor így lehet felírni a 3-as állapotot:
`p_3=100\ kPa + (300\ kPa)/x`
`T_3=200\ K+(300\ K)/x`

Ezeket, meg az ismert többi adatot (`3V_3=V_1`-et is) írd be a legelső egyenletbe, kijön belőle `x`, amiből aztán `p_3`-at is kiszámolhatod.
0