Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1504
Egy ejtőernyős kiugrik az 1500 m magasan repülő gépből. 10 mp-ig szabadon esik, ekkor meghúzza a kioldó zsinort, és az ejtőernyő kinyílik. Egészen addig, amíg el nem éri az 5 m/s sebességet, - 19 m/s2 állandó lassulása esik. Ettől kezdve 5 m/s sebességgel egyenletesen süllyed a föld felé. Mennyi idő telik el a kiugrás és a földet érés között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Három szakasz van:

1. Az első szakaszban szabadon esik.

A megtett út:

`s_1`=`g/2*t_1^2`= `5*10^2`= 500 m

(Ha nincs közegellenállás)

Ekkorra a sebessége:

`v_1`= `g*t_1`= 10*10 = 100 `m/s`

2. A második szakaszban lassul. (`t_2` ideig).

`v_2`=`v_1`-`a*t_2`

`t_2`= `(v_1-v_2)/a` = `(100-5)/19`=5 s

A második szakaszon megtett útja:

`s_2`=`v_1*t_2` - `a/2*t_2^2` = `100*5` - `(19/2)*5^2` = 262.5 m

3. A harmadik szakaszon megteszi a maradék utat:

`s_3` = `s-(s_1+s_2)`= 1500-(500+262.5)= 737.5 m

Ezt `t_3` idő alatt, ami

`t_3`= `s_3/v_2`= `737.5/5` = 147.5 s

A három idő összege:

t=10+5+147.5=162.5 s
0